KBT (kognitiv beteendeterapi) är en behandlingsmetod med fokus på nuet och på hur din framtid ska se ut.
Det innebär att man arbetar med att förändra tankar, känslor och handlingsmönster som inte längre fungerar så bra. KBT innebär att arbeta för förändring inte bara genom att samtala utan också genom att göra. Att testa nya beteenden ger nya erfarenheter. Det utmanar därmed sättet att tänka och hur vi känner inför olika saker. Vi hittar nya vägar att ta oss fram i livet - mot ett tydligt mål. Utgångspunkten är alltid där du befinner dig i dagsläget, men utgår från de erfarenheter du har med dig sedan tidigare i livet.
Behandlingen:
Vi har alla invanda tankemönster som påverkar våra känslor och som styr våra handlingar. Ibland ställer de till problem i våra liv och begränsar oss. Tillsammans identifierar du och jag negativa tankemönster som påverkar dina känslor och handlingar på ett oönskat sätt.
I början av behandlingen gör vi en kartläggning av dina behov. Här pratar vi även om hur dina problem uppkommit. Förståelse gör förändringsarbetet lättare. I KBT arbetar du tillsammans med mig och vi sätter gemensamt upp mål.
Nästa steg blir att identifiera, prova och öva på tankemönster som fungerar bättre för dig och leder dig närmare dina mål. När du väl har hittat ett fungerande tankemönster så väljer hjärnan auomatiskt det efter en tids träning. Vi människor är i grunden positiva varelser.
I KBT träffas vi normalt en gång per vecka. Längden på terapin beror på din situation och vad du vill uppnå med terapin. Vanligen pågår terapin mellan 10 – 20 gånger men kan också pågå längre vid behov. Varje behandlingstillfälle är mellan 45-50 minuter. Efter varje tillfälle får du en hemuppgift som vi tillsammans kommer överens om. Syftet med hemuppgiften är ett du ska fortsätta träna utanför terapirummet.